Mi az a védjegy, amivel a védjegy ügyvéd foglalkozik?

Ott érdemes kezdeni, mielőtt a védjegy ügyvéd feladatira konkrétan rátérnénk, hogy mi is az, ami a védjegy ügyvéd munkájának alapjait jelenti. Ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor egyetlen mondatban összefoglalva azt mondhatnánk, hogy a védjegy ügyvéd munkájának alapja a szellemi tulajdon védelme. Ez egy olyan fajta védelem, ami mindig is fontos volt, de a napjainkban bennünket körülvevő digitális korban ez már elengedhetetlen. A védjegy a jogszerű módja annak, hogy bárki elkerülje, hogy egyedi ötleteit, termékeit, esetleg szolgáltatásait az engedélye, hozzájárulás nélkül lemásolhassák vagy felhasználhassák. A védjegy grafikailag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas áruknak vagy szolgáltatásoknak más áruktól vagy szolgáltatásoktól való megkülönböztetésre. A védjegy egyfelől tájékoztatási funkcióval bír, amelynek körében tájékoztatja a fogyasztót, vásárlót az áruról, annak gyártójáról, továbbá megkülönbözteti azt más hasonló áruktól vagy szolgáltatásoktól. Másfelől, a védjegy reklámozási funkciója által a védjegyről a fogyasztó a termékre következtet. Védjegyoltalomban részesülő megjelölés lehet például: szó, szóösszetétel, betű, szám, ábra, kép vagy alakzat, hologram, szín és színösszetétel is. Amennyiben a védjegybejelentő által meghatározott megjelölés (például: márkanév vagy logó) védjegyoltalomban részesül, azt kizárólag védjegyjogosult használhatja. Sajnos az online világban már egyre többször fordul elő, hogy visszaélnek valaki fáradságos munkájával létrehozott termékével, amely ellen a leghatékonyabb védekezés a védjegyoltalom.

Irodánkban igénybe veheti a védjegy ügyvéd szolgáltatásait

Mi védjegy ügyvéd tevékenységünket az iparjogvédelem területén, elsősorban az árujelzők, ezen belül is a védjegyoltalomi eljárás kapcsán fejtjük ki. Irodánk a polgári jog ezen szegmensében szerzett beható tapasztalatát hazai ügyfélkörének folyamatos bővülése, valamint a dinamikusan fejlődő jogág legfrissebb változásainak állandó nyomon követése mellett szerezte.

Hogyan tud segíteni a védjegy ügyvéd irodánkban a védjegyoltalom megszerzésében?

– Az irodánkban működő védjegy ügyvéd felméri, hogy megjelölése megfelel-e a jogszabály által támasztott oltalmi feltételeknek, tanácsokkal látja el az eredményes, korábbi védjegyekre folytatott kutatás kapcsán, az összetéveszthetőség kizárása érdekében.

– Teljeskörű jogi képviseletet nyújt a hazai- és EU-s védjegybejelentési eljárás során, továbbá segít a védjegybitorlókkal szemben való fellépésben.

Hogyan tud valaki védjegyoltalmat szerezni Magyarországon?

Mondhatnánk, hogy a legegyszerűbben egy védjegy ügyvéd segítségével. De kifejtjük, hogy érezhető legyen ennek indoka. A védjegyoltalom a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához benyújtott nemzeti védjegybejelentéssel szerezhető meg. Hazai védjegybejelentő személyesen vagy jogi képviselővel egyaránt eljárhat ezen folyamat során. Egy védjegy ügyvég bevonása a folyamatban azért lehet fontos szempont, mert a védjegy ügyvéd közreműködik a bejelentés elkészítésében, illetve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával történő folyamatos kapcsolattartásban is. Közreműködése fontos lehet az elbírálás eredményessége és gyorsasága szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy komoly adminisztrációs terhet veszünk le a megbízó válláról. Amit még érdemes tudni, hogy a hazai védjegybejelentési eljárás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt hozzávetőlegesen 6 hónap alatt zajlik le. Azonban plusz díj ellenében igényelhető gyorsított eljárás, ami jelentősen lerövidíti ezt az időtartamot. Az Európai Uniós védjegy bejelentése átlagosan 6-7 hónapot vesz igénybe. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a bejelentés megfelel a törvényi feltételeknek, úgy a bejelentés napjára visszamenőleg lajstromozzák a védjegyet. Ahhoz, hogy egy kiélezett gazdasági versenyben elsőbbséget szerezzen valóban érdemes egy védjegy ügyvéd bevonása a bejelentéskor. Amennyiben bármilyen kérdése felmerül a védjegyoltalommal, az itt nem részletezett lajstromozással kapcsolatban, keressen bennünket az elérhetőségeinken.