Mikor lehet szükséges az európai uniós védjegy?

Nagyon sok termék, szolgáltatás, vagy egyéb, a védjegy ügyvéd oldalunkon megjelölt kategória már Magyarországon lajstromozott védjegyoltalom alatt áll. Ez az oltalom azonban csak Magyarország területére terjed ki. Abban az esetben, ha bárki a védjegyével ellátott termékét az Európai Unió egyes államaiban is forgalmazni kívánja, mindenképpen célszerű az érintett államokban is megszerezni a védjegyoltalmat. Ennek a legegyszerűbb módja az európai uniós védjegy megszerzése. Az európai uniós védjegy oltalma az Európai Unió minden tagállamában egységesen fennáll. Természetesen ez csak abban az esetben lesz szükséges, ha az Európai Unió több államában szeretne védelmet élvezni. Amennyiben az Európai Unió több tagállamában is szeretne oltalmat szerezni, egy európai uniós védjegybejelentést kell benyújtani az EUIPO-hoz (European Union Intellectual Property Office, vagyis Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatal). Az ide benyújtott bejelentését a beérkezést követően a hivatal megvizsgálja és feldolgozza.

 

 

Melyek az európai uniós védjegy lajstromozásának előnyei?

Természetesen mindaz, amit a magyarországi lajstrom oltalma is, csak kiterjesztett (területileg) formában. Vagyis az európai uniós védjegy

– megvédi az adott márka értékeit,

– oltalmat jelent a konkurens megjelölésekkel szemben,

– megelőzi a hamisítás és a csalás lehetőségét,

– biztosítja az oltalom tulajdonosának a jogait,

– és nem utolsó sorban értéket képvisel.

Mint ahogyan itthon is, az európai uniós védjegy kérhető minden megjelölésre, legyen az szó, ábra, kép, alakzat, betű, szám, szín, az áru vagy a csomagolás formája vagy hang. Fontos itt megemlíteni, hogy 2017. októbere óta a rendelet már nem írja elő a grafikai ábrázolás követelményét. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy amennyiben az adott védjegy a hivatal által elfogadott védjegykategóriába tartozik, és az az elfogadott formátumok segítségével ábrázolható, úgy az európai uniós védjegy bejelentése grafikai ábrázolás nélkül is megtörténhet.

Milyen egyéb feltételekre kell még odafigyelni?

A védjegy, az Európai Unióban is védjegy. Tehát az európai uniós védjegy esetében is gyakorlatilag ugyanazokra a feltételekre kell figyelni, amire általában a védjegy kapcsán. Ezek közül kiemeljük a két legfontosabbat:

– a védjegynek megkülönböztetőnek kell lennie

Egy fogyasztóknak minden esetben fel kell tudni ismerni azt, hogy a védjegy mit jelöl. Ilyen például a származás. Meg kell különböztetni az adott vállalkozást a piacon a többi vállalkozástól, hogy ezzel garantálni tudja a márka védelmét és fejlődését, illetve hogy megőrizze annak értékét.

– a védjegy nem lehet leíró jellegű

Teljesen logikus, hogy senki nem sajátíthat ki a védjegyével egy olyan megjelölést, ami csupán leírja az adott árut, terméket vagy szolgáltatást. Az ilyen típusú (leíró jellegű) megjelöléseket továbbra is mindenki használhatja.

Végezetül az európai uniós védjegy kapcsán fontos kiemelni, hogy Az EUIPO elutasítja védjegybejelentését, ha úgy véli, hogy az nem felel meg az előbb említett, és bizonyos egyéb követelményeknek. Amennyiben az egyéb körülményekkel, vagy a leírtakkal kapcsolatban bármilyen kérdése felmerült, keressen bennünket bizalommal. A területen jártas kollégáink készséggel segítenek.